Brug surdej i din brødproduktion

Surdejsbrød behøver ikke kun være noget, du forbinder med små mikrobagerier. Lad os hjælpe dig i gang med at lave de lækreste surdejsbrød med sprød skorpe og saftig krumme i dit storkøkken.

Vi elsker surdej i alle afskygninger – hjemmelavet surdej, færdiglavet surdej, tørret og flydende surdej samt både inaktiv og aktiv surdej - og det gør dine gæster garanteret også.

Surdejsbrød har aldrig været så populært som nu. Surdejen hjælper på et bedre vandoptag og giver en smidig dej. Rustikke brød med sprød skorpe, masser af smag og karakter, samt en saftig krumme. Og længere holdbarhed.

Vi hjælper dig i gang med at bruge surdej

Vores fagkonsulenter er specialister på hver deres felt og brænder for at hjælpe dig i gang med at bruge surdej i din daglige produktion. For at være helt skarpe har de senest været i træningslejr med Det Danske Bagerlandshold.


I træningslejr med landsholdet

CBP's fagkonsulenter får surdejstips af de bedste

Det Danske Bagerlandshold er blandt verdens bedste, og som guldsponsor benytter CBP muligheden for at suge nye erfaringer og nye idéer til sig. SPRØD var med, da der blev trænet med surdej til den store guldmedalje.

Danmark er beriget med mange dygtige bagere, og nogle af de bedste er samlet på Det Danske Bagerlandshold. CBP er guldsponsor for landsholdet bl.a. for at støtte op omkring landsholdets arbejde med at skabe opmærksomhed om faget og gøre flere unge interesseret i at gå i lære.

- Vi står med en udfordring med mangel på faglært arbejdskraft, særligt bagerbranchen, hvor for få søger ind. Der har vi alle et ansvar for at bidrage til at nytænke, udvikle og fremme faget, på en anderledes måde, end vi gjorde for 15-20 år siden. Kunderne er virkelig blevet kvalitetsbevidste, så de vil gerne betale det ekstra, hvis de ved, at brødet er bagt med hjemmelavet surdej, og croissanter er bagt på smør, fortæller Kasper Hansen, landstræner for Det Danske Bagerlandshold.

– Vi skal skabe forbilleder, og gerne unge forbilleder, så den kommende ungdom, nemmere kan identificere sig med vores deltagere på landsholdet. Dermed kan de få en fornemmelse af, at de selv, inden for en kort årrække, kan nå det samme stadie, hvis de er tilpas hårdtarbejdende og frem for alt, har drømmene og visionerne, forsætter Kasper.

Altid noget at lære

For at gøre sig gældende i internationale konkurrencer må landsholdet være på forkant med trends og teknikker. Den iderigdom, viden og inspiration, som bagerne således samler op under træning og konkurrence, kan gavne andre i faget, og derfor sendte CBP sine fagkonsulenter på surdejskursus med landsholdet i efteråret 2021 for at gøre dem endnu mere skarpe i deres arbejde med surdej.

Landsholdets bagere delte her ud af deres viden og erfaringer med aktive surdeje. CBP’s fagkonsulenter fik nyttige tips og gode opskrifter, som de nu er klar til at give videre til CBP’s kunder ved kurser, fyraftensmøder rundtomkring i landet, samt i den daglige sparring med kunderne.

Forbrugerne elsker surdejsbrød

Men hvorfor denne fokus på surdej? SPRØD har spurgt fagkonsulent Thomas Bangsgaard, som forklarer:

– Den største fordel ved at bruge surdej er naturligvis smagen. Men det kan mere end det. Surdejsbrød er meget efterspurgt blandt forbrugerne, fordi de forbinder det med kvalitet og godt, gammeldags bagerhåndværk.

– Faktisk har surdej aldrig været mere trendy. Kunderne vil både have smagsoplevelser og gode, meningsfulde historier bag det, de spiser. Og mange af dem er villige til at betale mere for den kvalitet, som surdejsbrødet repræsenterer. Netop derfor mener jeg, at det er en brødtype, som alle bagere kraftigt bør overveje at tage ind i sortimentet.

"Brød bagt med surdej klinger bare godt hos forbrugerne og er med til at sende et signal om kvalitet og godt håndværk. Desuden giver surdej dit brød en længere holdbarhed, da mælkesyrebakterierne har en konserverende effekt."
- Thomas Bangsgaard, Fagkonsulent CBP

Bring fagligheden i spil

– Det er ikke nemmere at arbejde med surdej, men personligt synes jeg, at det er sjovt og udfordrende, fordi det kræver faglig viden og ”fingerpitzgefühl”. Produkterne er unikke og har en lang holdbarhed, og som professionel bager finder jeg det på alle måder meget tilfredsstillende at arbejde med surdej, fortæller Thomas Bangsgaard.

– Vi prøver dog på at gøre arbejdsprocessen nemmere. Vi har arbejdet på, at man skal kunne have en kassedej stående i op til tre dage på køl og bevare kvaliteten, når dejen slås op og bages. Det vil betyde en mere rationel produktion og mindre svind.

Begynd med surdej i dit tempo

Den gode nyhed er, at der findes mange gradueringer af brød bagt med surdej. Du kan stille og roligt bygge dine kompetencer op og blive fortrolig med processerne i dit eget tempo, og CBP er klar til at støtte dig. Kontakt en af CBP’s fagkonsulenter og tag en snak om, hvordan du kommer godt i gang med surdej.

CBP og Det Danske Bagerlandshold

Vi har valgt at samarbejde med Det Danske Bagerlandshold, fordi de sætter hele bagerfaget på landkortet. De knokler for det perfekte brød og de bedste kager, og det har vi allesammen gavn af. For det første får vi spændende nye opskrifter og teknikker. For det andet viser landsholdet unge mennesker, at vores fag er spændende og dynamisk.

CBP er guldsponsor og har været det siden 2019. Formålet er bl.a. at støtte landsholdets arbejde med at bringe Danmark til tops i international sammenhæng og på den måde gøre bagerfaget mere attraktivt at søge ind i for unge mennesker.

CBP bruger sponsoratet aktivt, blandt andet til at udvikle fagkonsulenterne, som bliver holdt opdateret med trends, opskrifter og teknikker fra den internationale bagerelite. På den måde bliver landsholdets arbejde, idéer og viden til gavn for CBP’s kunder.


Vil du vide mere?

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig i gang med at bruge surdej, så tag fat i os med det samme. Vi står altid klar til at hjælpe.